Iedereen kent het wel: af en toe een pukkeltje. Dit kan komen door bijvoorbeeld vet eten, veel suikers of niet goed reinigen. Hormonale acne ligt helaas net iets anders. Deze vorm van acne wordt veroorzaakt door een disbalans in de hormoonhuishouding. Je hormonen maken in dit geval te veel talg aan waardoor de poriën kunnen gaan verstoppen. Vaak in de puberteit zie je veel jongeren met hormonale acne. Logisch ook, want in die leeftijdsfase verandert er veel in het lichaam en ook zeker in de hormoonhuishouding. Helaas kan hormonale acne ook op latere leeftijd ontstaan. Denk hierbij aan zwangerschap, overgang of het toedienen van hormoonmedicatie.
Hoe herken je hormonale acne?
Vaak is hormonale acne steeds zichtbaar op dezelfde plek. Wanneer bijvoorbeeld iedere maand dezelfde onzuiverheden terugkeren op je kin, kan dit zeker een teken zijn van hormonale acne. Kenmerkend aan deze vorm van acne is dat een cyclus patroon heeft, net zoals de menstruatiecyclus. Dit uit zich in mee-eters, pukkels en in sommige gevallen wat dieper gelegen ontstekingen.
Welke hormonen?
Er zijn verschillende hormonen die de toename van onzuiverheden kunnen triggeren. Tijdens de puberteit neemt de productie van testosteron toe, zit zorgt voor een vettig laagje op de huid. Dit laagje heeft echter wel een als belangrijke functie dat dit de huid beschermt en gehydrateerd houdt.
Oestrogeen zorgt ervoor dat de huid soepel en gehydrateerd blijft. Het houdt je huid dik, waardoor deze elastischer is, en stimuleert collageenproductie. Daarnaast zorgt oestrogeen ervoor dat wondjes in je huid snel helen. Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam minder oestrogeen aan. De huid wordt daardoor minder soepel en dik en juist wat slapper. Ook worden lijntjes en rimpels zichtbaarder. Als oestrogeen vermindert, krijgt testosteron meer de ruimte, waardoor je last kunt krijgen van hormonale acne.
Cortisol, oftewel het stresshormoon, kunnen wanneer er te veel van is ervoor zorgen dat de talgklieren meer talg gaan produceren. Hierdoor kunnen poriën verstopt raken en krijg je hormonale puistjes. Hiernaast kan te veel cortisol zorgen voor huidveroudering. Als je cortisol namelijk te hoog is, wordt je huid minder elastisch. Je huid laat dan sneller tekenen van veroudering zien
De beste oplossing voor hormonale acné
Omdat deze soort van acne dus echt van binnenuit komt, is het erg belangrijk om dus ook van binnenuit te gaan kijken. Denk hierbij aan verandering in het voedingspatroon, of het wisselen of vermijden van anticonceptie.
Hieronder de beste tips om zelf te doen tegen hormonale acne:
⦁ Verbeter je slaapritme: Maak van slaap een prioriteit, want met een diep slaappatroon wordt stress tegengegaan. Bovendien worden je lichaam en hormonale systeem met slaap ondersteund zodat deze beter kunnen functioneren.
⦁ Drink voldoende water: drink voldoende water om giftstoffen uit je lichaam te spoelen.
⦁ Eet gezond en gevarieerd: Bij hormonale acne wordt vaak aangeraden om zuivelproducten en veel suikers links te laten liggen. Ook kan het gunstig zijn om producten zoals wit brood en witte rijst te vervangen door volkorenbrood en peulvruchten zoals bonen en linzen.
⦁ Neem de juiste supplementen: Probiotica (als supplement) kan hierbij helpen, maar kies wel voor hoge kwaliteit. Verder wil je natuurlijk ver wegblijven van bewerkt voedsel die chemicaliën en ingrediënten kunnen bevatten die acne triggeren. Maar ook geraffineerde suikers en zetmeelrijke voeding, waardoor je bloedsuikerspiegel omhoogschiet. Kies voor vitaminebommetjes, zoals vitamine A, zink en omega 3 vetzuren.
⦁ Zorg ervoor dat je je huid goed verzorgt. Omdat deze vorm van acne door hormonen wordt veroorzaakt, komt de oorzaak dus van binnenuit. Toch is het raadzaam om je huid van buiten ook goed te verzorgen. ⦁ Reinig je huid dus elke dag. En kies voor verzorgingsproducten die geschikt zijn voor een acnegevoelige huid. En hoe moeilijk het ook af en toe kan zijn, blijf van de puistjes af!
Bij Mourits Huidtherapie kunnen we op verschillende manieren helpen om hormonale acne te verminderen. Denk hierbij aan acne behandelingen zoals peelings, maar ook een EMB test.
Kijk voor meer informatie op onze website:
https://mouritshuidtherapie.nl/acne-behandelingen/
https://mouritshuidtherapie.nl/emb-test/